Besinlerin sindirimi, dokulara taşınması ve hücrelerde kullanılması sonucu oluşan zararlı atıkların atılması ve vücut ısısının düzenlenmesi için su gereklidir. Vücutta yeterince su bulunması yaşam için zorunludur
Su başta olmak üzere, içecekler ve besinlerin içeriğinde bulunan görünür/görünmez su, "sıvı" olarak tanımlanır ve bireyin günlük sıvı gereksinimi, içtiği su ve içecekler ile yediği besinlerin içindeki su ile karşılanır. Su ve diğer içecekler vücut su dengesinin korunmasında önemlidir. Yaşam için elzem öge olarak tanımladığımız temiz kaynaklardan sağlanmalıdır.
olmak üzere toplam ~2.5 litre / gün su-sıvı kaybı olur.
Sıcak havalarda, fazla fiziksel aktivite yapıldığında, fazla proteinli ve tuzlu besinler tüketildiğinde terleme ve idrarla, vücut ısısını artıran ateşli hastalıklarda ve ishalde sıvı kaybı artar. Böyle durumlarda vücudun sıvı/su gereksinmesinde artış olur. Vücuttaki suyun dengede tutulmasının yaşamsal önemi vardır. Bu nedenle dengeyi korumak için bu suyun yerine konması gerekir. Kaybolan sıvının karşılanabilmesi için beyindeki susama merkezi uyarılır ve susama duygusu gelişir. İshalde suyla birlikte su dengesinde rolü olan sodyum, potasyum gibi mineraller de yitirildiğinden susama duygusu gelişmeyebilir.
Su başta olmak üzere, içecekler ve besinlerin içeriğinde bulunan görünür/görünmez su, "sıvı" olarak tanımlanır ve bireyin günlük sıvı gereksinimi, içtiği su ve içecekler ile yediği besinlerin içindeki su ile karşılanır. Su ve diğer içecekler vücut su dengesinin korunmasında önemlidir. Yaşam için elzem öge olarak tanımladığımız temiz kaynaklardan sağlanmalıdır.
Yaşam için Elzem Olan Suyun / Sıvının Vücuttaki GörevleriHücrelerin yaşamsal faaliyetleri ve bu sayede vücut fonksiyonlarının yerine getirilmesi vücudun su dengesinin korunması ile mümkündür. Bu dengenin korunmasına "hidrasyon" denir. Vücudun su dengesi solunum, idrar, ter ve dışkı ile kaybedilen su ile içecekler ve yiyeceklerle alınan su miktarına göre düzenlenir.
- Yediğimiz besinlerin sindirimi, emilimi ve hücrelere taşınması- Hücrelerde yaşam ve sağlık için gerekli biyokimyasal tepkilerin oluşması,- Hücrelerin, dokuların organ ve sistemlerin çalışması,- Metabolizma sonucu oluşan zararlı maddelerin taşınması ve atılması,- Vücut ısısının denetiminin sağlanması,- Eklemlerin kayganlığının sağlanması olarak sıralanabilir.
Vücuttan Su Nasıl ve Ne Miktarda Atılır?
Besin tüketimi ile vücutta oluşan zararlı maddeleri atmak, vücut ısı dengesini sağlamak için:Böbreklerden | yaklaşık 1500 mL/gün |
Deriden | yaklaşık 500 mL/gün |
Bağırsaklardan | yaklaşık 300 mL/gün |
Solunumla | yaklaşık 300 mL/gün |
Su İhtiyacı Nasıl Karşılanır?
İnsan su ihtiyacını:İçme suyu ile | 1200 - 1500 mL/gün |
Yiyecek ve içeceklerle | 1000 mL/gün |
Metabolizma sonucu oluşan su ile | 260 mL/gün |
Öneriler
- Su ve içecekler vücut su dengesinin korunmasında önemlidir.
- Yaşam için elzem öge olarak tanımladığımız suyu temiz, sağlığı bozmayan kaynaklardan karşılamalıyız.
- İnsan besin almadan günlerce yaşayabilir, günlerce susuz yaşam ise olanaksızdır.
- Özellikle ishal durumunda tuz, şeker karışımı sıvı yaşam kurtarıcıdır.
- “Akan su pislik tutmaz” deyişi yanlıştır. İnsanı öldüren mikrop gözle görülmediğinden suyun berrak görünümü güvenli olduğunu göstermez. İçilebilir nitelikteki musluk suyu mutlaka bir süre akıtıldıktan sonra kullanılmalıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder